A library for Abetenim’s village

 

 

 

 

 

 


Building in Ghana – From March to June & from October to November 2017


    

    

      

      

      

        

       

      


The participants of the project


Being an international volunteer, is meeting new people, discovering another culture, a new country, an unknown language. One learns with the local population, exchange with the mason or the cook, the teacher or the children. It is also discovering the other volunteers coming from the other side of the world and sharing our wishes and motivations.

The project can take place thanks to the local workers with whom we share our daily life, our tools and our lunch, building techniques and traditional songs.

Altogether we can build the library. We seek for the best earth mix, we think about carpentry details, we design the furniture, we dig the ground, we rammed the earth, we cut the wood. The activity is as intellectual as physical.

One learns all day long, surrounded by people from different places, each of them coming with their knowledge and their country’s building techniques.

Working is rewarding and useful for the community. The children will be able to go to the village’s school and we will go home with unforgettable pictures, colors and flavors in our head.

                                        

 


Around the library


Throughout the year, three classrooms were built beside our library.

A German team lead by Maria erected on a floating slab, a building made of two adobe gable ends and two wooden openwork wood façades. Mate Masie

Inspired by the traditional Ashanti habitat, the American team managed by Katrina, Carmen, David et Steven used both poured earth and rammed earth techniques for their construction. Architeach

Leading the Spanish team, Alberto completed a colorful classroom composed of low rammed earth and painted wood patterns. Alberto Figueroa

 


4th Earth Architecture Competition


Framed escape Library

Being particularly sensitive to rammed earth construction, we got involved in this project with the idea of bringing ancestral building techniques back into contemporary architecture. The packed native soil of the walls and floor of the library emphasizes the continuity between the virgin soil and the building, creating a special atmosphere.

A school’s library is a fount of knowledge, which allows students to enjoy different activities and opportunities for learning throughout the day, whether it be a peaceful break enjoying calm reading time, or reaping the rewards of research and dynamic group activities.

The library has been designed and structured with thick exterior rammed earth walls, insulating the interior and protecting the students from direct sunlight, constant heat, and any outside noise.

The ground’s topography is dug in order to offer a different atmosphere at each level. The first one, on the same level as the entrance, is designed for studying and research. The second, invites the visitor to sit for an individual or collective reading session in a hollow space sculpted by terraced steps. The working area and the reading area are located facing a centralized, landscaped patio, designed both as a courtyard as well as a room for the library.

The surrounding walls are also sculpted in their thickness to accommodate bookshelves and sitting areas. Thus the library, its books, and its users form one whole entity including four tables and two mobile seating areas. This way, the interior can easily serve as a multipurpose area for activities beyond quiet reading.

The garden-like patio, acting like green lungs for the entire structure, is an extension of the reading room, and invites a generous amount of natural light into the library, as well as natural cooling via the slightly perforated walls.

The detached roofing is held by a thin wooden structure, underlining the transition between the strictly interior space and the patio, and guaranteeing constant ventilation throughout the day. Moreover, the overhanging roof and its double inclination allows rainwater to be routed away from the rammed earth walls.

This simple module, which can be multiplied as an expansion when the school grows, offers the students and teachers an earth-built library, where serenity and tranquility encourages focus and concentration.

 


Foundation Nka


Développée en 2005, la Fondation NKA promeut le développement social par le biais des arts .  Ainsi, par les arts visuels, les arts littéraires, l’art du spectacle, le design, les films, l’histoire des arts, la critique et l’enseignement des arts, depuis 2007, la Fondation a rassemblé des équipes pour s’engager auprès d’actions humanitaires locales et mondiales.

De 2008 à 2009, la Communauté Africaine d’Éducateurs d’Arts (AfriCOAE) a mené plusieurs projets significatifs à Accra et à Kumasi au Ghana. Ces premières actions ont permis de mettre en place un réseau de Villages d’Art qui vient désormais asseoir le projet de la Fondation auprès des individus.

La Fondation est à l’initiative de différents projets en rapport direct avec l’Art que ce soient des projets proprement artistiques, ou humanitaires ou éducatifs, toujours dans l’objectif de créer en lien entre l’Afrique et le reste du monde.

Mettre l’accent sur les arts donne lieu à  l’épanouissement de compétences et d’intégration sociale auprès des membres défavorisés de notre société.


Vous avez un projet ? Contactez-nous pour en parler !

Vous voulez nous soutenir pour notre prochain projet ? Vous pouvez !